Valeinfot paljastav Propastop pälvis väärika auhinna

28. juunil kuulutati välja Euroopa Kodaniku auhinna 2023. aasta laureaadid. Eestist pälvis preemia valeinfot paljastav blogi Propastop.

Propastopi üks loojatest ja kõneisik Andres Lember lausus, et Euroopa Kodaniku auhind on suur tunnustus Propastopi kõigile vabatahtlikele nende pikaajalise panuse eest. „Seitse aastat tagasi Kaitseliidu vabatahtlike algatusel loodud blogist on kujunenud usaldusväärne kodanikuajakirjanduse kanal ja mõjukas arvamusliider oma valdkonnas. Oleme aastate jooksul ümber lükanud sadu ühikuid väärinfot ja paljastanud vaenulikke infotegevuse võrgustikke. Samuti loonud meediakirjaoskuse materjale koolides kasutamiseks,” ütles Lember.

Projekt Propastop loodi 2016. aastal Kaitseliidu vabatahtlike ja sõltumatute vaatlejate eestvedamisel. Venekeelne versioon käivitati aktiivselt 2017. aasta kevadel. Propastop tegeleb Eesti ja ELi vastase valeinfoga võitlemise ja inforünnakute paljastamisega ning meediakirjaoskuse edendamisega. Propastopi eesmärk on aidata Eesti ja ELi kodanikel keerulises inforuumis orienteeruda, arendada kodanike oskust kriitiliselt mõelda ja valeinformatsiooni ning vaenulikku propagandat ära tunda.

Propastop loodi 2016. aastal Kaitseliidu vabatahtlike ja sõltumatute vaatlejate eestvedamisel. Venekeelne versioon käivitati aktiivselt 2017. aasta kevadel. Propastop tegeleb Eesti ja ELi vastase valeinfoga võitlemise ja inforünnakute paljastamisega ning meediakirjaoskuse edendamisega. Propastopi eesmärk on aidata keerulises inforuumis orienteeruda, arendada kodanike oskust kriitiliselt mõelda ja valeinfot ning vaenulikku propagandat ära tunda.

Euroopa Kodaniku auhinda annab Euroopa Parlament välja 2008. aastast. Auhinnaga kaasneb Euroopa kodaniku medal, mis antakse tänavustele laureaatidele üle 7. novembril toimuval pidulikul tseremoonial Brüsselis. Eestist on varem Euroopa Kodaniku auhinna pälvinud Katri Raik, David Vseviov, Teeme ära projekt jt.

Propastopi logo